İlkokul

İlkokul

Yabancı Dil Eğitimi ve Programımız

Okan Eğitim Kurumları olarak, Yabancı Diller Bölümümüz sürekli gelişen dinamik yapısıyla, yabancı dil eğitimini en etkili şekilde gerçekleştirmek için yeni çağın gereklerine uygun materyallere ve kendini sürekli olarak geliştiren bir anlayışa sahiptir. Yoğun ve özverili çalışmalarının temelinde yatan en önemli amaç; öğrencilerimizin yabancı dili en iyi şekilde öğrenebilecekleri, modern öğretim metotlarına ve bireysel farklılıkları dikkate alan farklılaştırılmış eğitim modellerine dayanan, anlamlı, etkili, öğrencilerin ilgisini çekecek ve onlara öğrenecekleri yabancı dili sevdirecek bir sınıf ortamı yaratmaktır. Bu sınıf ortamları kurumumuzun uluslararası bakış açısını yansıtırken, öğrencilerimizin Anaokulundan itibaren İngilizcenin yanı sıra 2. yabancı dili de en iyi şekilde öğrenmelerine ve çift dilli olarak okulumuzdan mezun olmalarına olanak sağlar. Bu global anlayış çerçevesinde en etkili dil öğrenim sisteminin aktif öğrenci katılımını destekleyen Türk ve yabancı öğretmen işbirliğine dayandığına inanmakta ve akademik çalışmalarımızı bu yönde planlamaktayız.

İlkokul programı: 

1-4. sınıflarımızda 7 saati Türk, 5 saati ana dili İngilizce olan yabancı öğretmen tarafından olmak üzere haftada toplam 12 saat İngilizce programı uyguluyoruz. Yabancı dil öğrenmenin temeli olan “Dinleme (listening), Konuşma (Speaking), Okuma (Reading) ve Yazma (Writing)” becerilerini Türk ve yabancı öğretmenlerimiz eşliğinde birbirleriyle entegre bir şekilde sunuyoruz. Ayrıca, programımızı tüm öğrencilerimiz tarafından alınan “Raz Plus” dijital İngilizce öğrenme materyalleriyle de destekliyoruz.

Derslerimizde 21.yy becerilerini temel alan, teknolojik donanımı yüksek, öğrenci merkezli, farklı öğrenme stillerine ve Ortak Avrupa Dil Kriterlerine (CEFR) uygun, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenler (ELT) ve anadili İngilizce olanlar için (Non-ELT) hazırlanmış olan çok çeşitli materyaller kullanmaktayız. Kullandığımız her materyal İngilizce eğitim programımızı farklı bir yönden desteklemektedir. Derslerimiz her zaman öğrenci merkezli olup belirlenen uluslararası müfredat ile uyumludur.

CEFR (Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı) dilde yeterlilik seviyesini ölçmek için uluslararası bağlamda tanınmış bir standarttır. Yabancı dil becerilerinin tüm dünyada ortak bir standartla ölçülmesi ve sınıflandırılması amacıyla oluşturulmuştur. CEFR kriterleri, konuşmacıların bilgilerine göre değil, yabancı dili kullanarak neler yapabildiklerine göre tanımlanmıştır ve dil becerilerini konuşma, anlama, okuma, yazma ve dinleme gibi alanlarda ele almaktadır. Bu kriterler doğrultusunda, bireylerin her bir dil seviyesinde, o dili kullanarak neler yapabilecekleri kesin olarak belirtilmiştir.

Hedeflerimiz ve amaçlarımız:

İlkokul 4.sınıfın sonunda öğrencilerimizde hedeflenen dil seviyesi A2 olarak belirlenmiştir. Bu seviyeye ulaşan bir öğrenci, dilin konuşulduğu ülkede bulunduğunda iletişim sorunu yaşamadan yeme, içme, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını kolaylıkla halledebilir. Geçmiş, şimdi ve gelecek hakkında native speaker ( ana dil konuşmacısı ) ile iletişime geçebilir, kendisi, ailesi ve yaşam tarzı hakkında bilgi verebilir, restoranda siparişini verebilir, alışveriş yapabilir, seviyesine uygun hazırlanmış metin ve haberleri takip ederek ana fikri hakkında detay paylaşabilir.

Konuşma, dinleme, okuma ve yazma dahil bütün dil becerileri uygulanmakta olan uluslararası müfredat çerçevesinde geliştirilmiştir. Üzerinde çalışılan üniteler sırasında okunan gerçek çocuk kitapları, çocukların öğrendikleri ile yaşamları arasında bağlantılar kurmalarına yardımcı olmada önemli bir rol oynar. Öğrenciler ayrıca, küçük gruplar halinde yapılan gözetimli okuma çalışmaları yoluyla kendilerine okuma stratejileri ve becerileri kazandıran bir okuma programı aracılığıyla okuma sevgisi geliştirirler. Okan Koleji İngilizce programı öğrencilerde dilde akıcılık geliştirmelerinin yanı sıra, aynı zamanda onlara yaşam boyu sürecek yabancı dil öğrenme sevgisi aşılamayı ve uluslararası bir bakış açısı kazandırmayı amaçlar. 

Öğrencilerin farklı öğrenme tarzlarına cevap vermek amacıyla çeşitli öğretim yöntemleri kullanılır ve bunları destekleyen etkinlikler gerçekleştirilir. 

Bunlar;
Drama, rol yapma, canlandırmalar, anketler ve röportajlar gibi iletişimsel aktiviteler
Dil yapılarını ve kurallarını, kavramları ve fikirleri incelemek amacıyla gerçek çocuk kitapları kullanımı
Okuma ve anlama becerileri geliştiren bir okuma programı
Kurgu ve kurgu olmayan metinlerin çalışılması yoluyla yazma becerilerinin geliştirilmesi
Çeşitli teknolojilerin kullanımı
Dolaysız anlatımlarda cümleleri ve sıkça kullanılan tabirleri anlayabilmesi
Basit ve rutin durumlarda anlaşabilir, bilindik ve alışıldık konuların basit ve doğrudan aktarımını yapabilmesi
Basit anlatımlarla geldiği yeri, eğitimini, yakın çevresini ve doğrudan ihtiyaca yönelik durumları anlatabilmesi
Her yıl gelenekselleşmiş olan OkanVille, Crazy Hair Day ve Spelling Bee etkinlikleri ile öğrencilerimizin İngilizce’yi eğlenerek öğrenmeleri sağlanır.

Öğrencilerimizin Yabancı Dil Yeterliliklerini Uluslararası Cambridge ESOL(English for Speakers of Other Languages) sınavlarıyla ölçüyoruz.

Yabancı dil öğreniminin çocuklarımızın global bir dünyaya açılması için en önemli gereksinim olduğu gerçeğini büyük filozof Wittgenstein “Dilimin sınırları dünyamın sınırları” diyerek ifade etmiştir. Yabancı dil öğrenimi kendi kültürünü dünya kültürleriyle beraber özümseyen çocuğumuzun bakış açısını zenginleştirir. Dil öğrenme sürecini eğlenceli ve yaratıcı bir hale getirmek ise en modern yöntem, teknik ve yaklaşımlarla mümkündür. Bu süreçte dünya standartlarına uygun ve uluslararası geçerliliği olan ölçme değerlendirme metotları ile doğru bir yol izlemek gerekir.

Cambridge sınavları, dünyada uluslararası geçerliliği olan, dil öğreniminin dünya standartlarında olduğunu belgeleyen tek sınavdır. Özel Okan Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizin bu sınavlarda yer almaları ve başarıya ulaşmaları, bizim için yabancı dil eğitiminde önemli bir yer tutuyor. Cambridge sınavları sayesinde öğrencilerimizin İngilizce seviyesi objektif olarak uluslararası ölçme-değerlendirme sistemiyle değerlendirilirken bizler de Common European Framework (Avrupa Dil Çerçevesi) doğrultusunda şekillendirdiğimiz yılsonu hedeflerimizin uluslararası standartlarda sonuca ulaştığını görme şansını bulmakta ve eğitimimizin yurtdışında da kabul gördüğünü belgelendirmekteyiz.

İlkokulu A2 seviyesi ile tamamlayan öğrencilerimiz ESOL YLE (Starter/Movers/Flyers) sınavları ile bu başarılarını Cambridge ESOL sınav merkezi tarafından belgelendirme imkânına sahip oluyorlar. Bu sertifika, dünyaca ünlü üniversitelerde tanınan, dil yeterliliğini gösteren ve kabul edilen bir belge niteliği taşıyor.

Öğrencilerin sınav sonuçları doğrultusunda aldıkları sertifikalar, tüm dünyada geçerli olmakla birlikte, CEFR ile tam uyum içerisindedir. İngilizce öğretiminde tercih edilen bu uluslararası standartlara sahip, geliştirme ve ölçme – değerlendirme yaklaşımı, Okan Kolejindeki dil eğitiminde hedeflediği yüksek standart ve kalitenin açık göstergesidir.

Biz de öğrencilerimizin başarılarının uluslararası bir sınavla değerlendirilmesi ve aynı zamanda güçlendirilmesi gereken yönlerinin objektif bir sınavla tespit edilmesi için Cambridge English Sınavlarına katılımını teşvik etmekteyiz.

Okan Koleji olarak, Covid-19 salgını süresince gerçekleştirilmekte olan tüm çevrim içi derslerin yürütülmesinde Okan Üniversitesi’nin kullanmakta olduğu uzaktan eğitim platformu olan O’learn Dijital Öğrenme Platformu’ndan faydalanarak tüm dersleri kesintisiz olarak bu platform aracılığı ile gerçekleştirmekteyiz. 

İkinci Yabancı Diller

Küreselleşen dünyada öğrencilerimizi uluslararası arenada aranan bireyler olarak yetiştirebilmek ve akranlarından bir adım daha ileriye taşıyabilmek için; onlara iyi derecede İngilizcenin yanında ikinci bir yabancı dil imkanı da sunuyoruz. İlkokul tüm sınıf seviyelerinde Çince, Almanca, İspanyolca   dillerinden seçtikleri dili zorunlu 2. yabancı dil olarak sunuyoruz. Okan Üniversitesinde bulunan Konfüçyüs Enstitüsü , bölümünden aldığımız akademik ve Native Speaker desteğiyle öğrencilerimiz ,hem bu dilleri hem de bu dillere ait kültürleri bizzat o kültürün temsilcilerinden öğrenme imkanı buluyorlar.

Avrupa dil kriterleri çerçevesinde Çince, Rusça, Fransızca ve İspanyolca olmak üzere öğrencilerimizi anaokulu hazırlık sınıfından itibaren A1 – A2 seviyelerine hazırlamakta ve farklı dillerle beraber farklı kültürleri de tanımalarına olanak sağlamaktayız.

Derslerimiz 4 dil becerisini içeren uygulamalar ile sürdürülmekte olup ünite konularımız interactive programlar, storytelling, drama çalışmalarıyla pekiştirilmekte, çocuklarımızın öğrendikleri dile doğal ortamda kullanma fırsatı sağlanmaktadır. Öğrenilen konular hafta sonu verilen ödevler ile pekiştirilmekte ve hafta içi kontrol edilerek değerlendirilmektedir.

Yabancı Diller Programı, yeni bir dilin tanıtımı ve gelişimi üzerine “iletişime dayanan bir yaklaşımı kullanarak” odaklanır. Bu öğrenme yaklaşımına göre; sınıfta Çince, Rusça, İspanyolca ve Fransızca konuşma büyük önem taşır. Rol yapma, hikaye okuma ve drama gibi çeşitli stratejiler ile öğrencilerin yeni bir dili belirli bir amaç için kullanarak geliştirmeleri sağlanır. Temel amacımız, öğrencilere dinleme, okuma, anlama, konuşma ve yazma becerilerini kazandırmaktır. Öğrenciler yaparak, deneyerek ve öğrenme sürecine etkin olarak katılarak öğrenirler. Öğrencilerin yeni dilde kendilerini basitçe ifade edebilmeleri için gerekli olan sözcük bilgisini edinmeleri ve cümle kalıplarını öğrenmeleri sağlanmaktadır. Bir başka amacımız da öğrencilerin yeni bir kültürü şarkıları, kutlamaları ve edebiyatı yoluyla tanımalarıdır. Dünya küreselleştikçe ve uluslararası alışverişler hızla arttıkça, öğrencilerimizin farklı dil ve kültürlerle günlük hayatlarında karşılaşmaları kaçınılmazdır. “Yeni bir dil öğrenmek”, küresel dünyada öğrencilerimizin etkin vatandaşlar olmaları için giderek önem kazanan en önemli unsurlardan biridir.

Öğrencilerimiz ilerleyen dönemlerde Fransızcada, tüm Avrupa ülkeleri tarafından onaylanan DELF sınavına girmekte ve dil becerilerini sertifika ile belgeleyebilmektedirler. İspanyolca seviyesinin uluslararası düzeyde tanınması için ise öğrencilerimiz, Cervantes Enstitüsü tarafından düzenlenen ve değerlendirilen DELE (Yabancı Dil İspanyolca Diploması) sınavına girmektedirler.  Çincede öğrendikleri bilgiler Okan Üniversitesinde bulunan Konfüçyüs Enstitüsünde yapılan seviye tespit sınavları ile ölçülmektedir.